Sugar Farm

We were approached by an active couple looking to transform a property on a large plot into the perfect base for their family to grow and thrive.

Passionate about the outdoors, they wanted a practical yet beautiful home. So, we carefully designed this house which blends both contemporary and agricultural architecture. Heading up the drive, your first view of the home is the welcoming courtyard, which sits inside a series of outbuildings, each interlinked with sheltering overhanging eaves. This entrance was designed with the client’s interests in mind – serving as a tranquil space to arrive home to after a long day of exploring the Peaks.

Every building has been carefully planned and placed in order to frame the beautiful, far-reaching views across the valley. The entrance itself leads through to the kitchen – the heart of the home – and provides panoramic views of the National Park.

Each space has been designed with family living in mind, optimised for long summer evenings cooking in the outdoor kitchen, tinkering in the bicycle workshop or working out in the gym. The layout orchestrates a playful dynamic between the inside and outside, with the living room facing towards the outdoor kitchen to showcase the act of cooking al fresco.

Designing a sustainable home for the future was a large part of the brief. The home aims to be an example of how sustainable development can be built within the Cheshire greenbelt and so will utilise a collection of locally sourced materials such as sandstone, timber cladding and a zinc roof. The colour palette of these specifically chosen materials references the agricultural heritage of the area by retaining the visuals of local stone alongside lightweight, vertical timber boarding of the farm outbuildings.

To minimise the project’s carbon footprint, structurally we chose to install a timber frame which is sourced locally – this reduces waste through off-site manufacturing too. Operationally, the building will use a ground source heat pump to power the underfloor heating and will replenish the air with an MVHR unit powered by solar panels.

Cheshire

02/04/2024